Ana içeriğe atla

25 Haziran 2013

 25 Haziran 2013…İlginç bir durum: 1911 yılında yapılan satış mukavelesi bir süre sonra feshedilmeseydi, bugün bazı gençler Taksim Gezi Parkı’nda oturamayacaktı…
Çünkü Taksim Meydanı, bugünlerde çok adı geçen Topçu Kışlası’yla birlikte, İngiliz, Fransız, Avusturya ve Türk şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma satılmıştı. Ancak meydan ve kışla her ne sebeptense 1917’de Osmanlı hükümetine iade edildi.
Sosyal medyada (bu tabiri hiç sevmiyorum) müthiş bir bilgi kirliliği var. Bir yalan bir günde bir milyon takla atıyor!
Bugünlerde Topçu Kışlası çok gözde: Herkes ahkâm kesiyor. Kimi Ayasofya’nın önünde Sultan Abdülaziz’in ziyaretini beklerken gösteren eski bir fotoğrafı “Topçu Kışlasının önünde gerici ayaklanması” diye veriyor, kimi 31 Mart Olayı’nın Topçu Kışlası’nda plânlandığını ve oradan yönetildiğini iddia ediyor.
Tabii buna inananlar hemen Sayın Başbakan’ın kışlayı yeniden yapma amacıyla 31 Mart’ı buluşturup “Gerici Başbakan gerici ayaklanmasına sahip çıkıyor” mesajı veriyor: “31 Mart Ayaklanması Topçu Kışlası’da başladı, bu yüzden kışla Rumeli’den gelen Hareket Ordusu tarafından yıkıldı” diyorlar.
Hiç ilgisi yok… Çünkü Topçu Kışlası 31 Mart ayaklanmasında böyle belirleyici bir rol oynamadı, çünkü ayaklanma Taksim’de değil Sultanahmet Meydanı ile Ayasofya çevresinde başladı…
Yakalanan Avcı Taburları’nın subayları ise, Topçu Kışlası’na değil, Taksim’deki “Taşkışla”ya hapsedildiler…
Taşkışla, şimdi de ayaktadır, kullanılmaktadır ve İTÜ’ye aittir. Yani “Topçu Kışlası” başka, “Taşkışla” başkadır. “Sosyal medyatör”lerimiz, her şeyi karıştırdıkları gibi, kışlaları da karıştırıyorlar.
Şimdi Topçu Kışlası’nın kimliğine bakalım: Sultan III. Selim zamanında Anadolu yakasındaki Selimiye Kışlası’nın (ki bu da Sultan III. Selim zamanında Nizam-ı Cedid askeri için yapılmıştır) Avrupa yakasındaki benzeri (mimari olarak değil işlevsel olarak) olarak yapıldı (1780).
Mimarı Krikor Balyan’dır… Osmanlı-Rus ve Hint mimarisinin bir terkibi olarak inşa edildiğinden, “bize has” bir kimliği yoktur.
Kışla birkaç kez yangın ve deprem geçirdikten sonra, Sultan Abdülmecit döneminde Tophane Müşiri Damat Gürcü Halil Rifat Paşa’nın gayretleriyle 19. Yüzyıl mimari üslubunda ve çok gösterişli olarak yeniden yapılmıştır.
1860-1870 yılları arasında Osmanlı ordusunun modernleştirilmesi sürecinde önemli bir rol oynamış, diyebiliriz ki, en şenlikli günlerini bu yıllarda yaşamıştır.
Hele Sultan Abdülaziz, Mısır seyahati dönüşünde kışlayı ziyaret edip (1864) kışlada yemek yiyince, kışlanın itibari zirve yapmıştır.
Ne var ki, Kabakçı Mustafa isyanında âdeta yerle bir edilmiş, Sultan II. Mahmud, kışlayı yeniden inşa edercesine onarımdan geçirmiştir. Ardından yine yangınlar ve başka onarımlar gelmiştir. 1911’de bir bizden ve yabancılardan oluşan konsorsiyuma, 1913’te de “Sanayi ve Ticaret Şirket-i Milliye-i Osmaniye”ye satılmıştır. İstanbul’un işgali sırasında da Fransız işgalciler tarafından Senegalli askerlere tahsis edilmiştir.
Nihayet cumhuriyet dönemi: Mimari açıdan fazla değerli olmasa da tarihi açıdan değerli olan Topçu Kışlası, cumhuriyetin ilânıyla birlikte zaman zaman stadyum, hipodrom, hatta cambazhane olarak kullanılmış, daha sonra ise kaderine terk edilmiş, hızla mezbeleliğe dönüşmüştür.
Kışlanın 1940’ta yeniden gündeme geldiğini görüyoruz. Bir ara onarılmasına karar verilmişse de onarım parası bulunamadığından, şehir planlamacısı Henri Prost’un da önerisiyle dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar zamanında yıktırılmıştır.
Niyet sosyal konutlar yapmaktır, ancak bu proje hiçbir zaman gerçekleşememiştir. Zaten CHP döneminin hangi projesi gerçekleşmiştir ki?.. Türkiye’de dikili ağacı, çakılı kazığı yoktur!
Üzerine kavga üretenler kavga malzemesi yaptıkları tarihi binayı tanısınlar istedim.
YAVUZ Bahadiroglu Yeni Akit


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Vehbi Koc, Haim Nahum’un oğludur.

Vehbi Koc, Haim Nahum’un oğludur. Haim Nahum, Osmanlı Bankasından çaldığı paraları İsviçre’ye aktardı. Haim Nahum çaldığı paraların yarısını bir oğlu Bernar Nahum’a diğer yarısını da diğer oğlu Vehbi Koç’a verdi. Bernar Nahum ve Vehbi Koç o rtaklasa BEKO’yu kurdular. Vehbi Koç’un serveti, Osmanlı Parasıdır. ***** “Koç ve Doğramacı ailesini yakın izlemeye almak gerek.. Vehbi Koç kimdir? Bakarsınız ipin ucu Bandırma vapuruna kadar gider.. Bernard Nahum da çok önemli bir isim ve tabii Haim Nahum Efendi de öyle.. Koç deyince bugün akla Mustafa Koç, Rahmi Koç gelse de, aslında Koç ailesinin asıl önemli isimleri Kıraçlar. İnan Kıraç da damat..! Bu Hayim Nahum adı önemli.. Lozan’ın perde gerisindeki Siyonist o.. Türkiye’deki “Arap Düşmanı Kemalist Milliyetçilik”i n sponsoru da O. Daha sonra gitti Nasır’a danışman oldu, Arap Yahudilerini örgütledi ve Türk düşmanı Arap milliyetçiliğin in liderliğini üslendi..! Arap düşmanı Kemalist Türk milliyetçiliği fikrinin arkasında kimler vardı bakın bakal

israil’in 2. cumhurbaşkanı Atatürk’ün hocası Şemsi Efendinin oğlu

SABETAY ve PAKRADUNİ’ ler   Selanikli'nin yakın dostları TSK’nın hazırladığı “Atatürk Köşesi”nde Mustafa Kemal Paşa’nın boyunun 1.74 olduğu yazıyor. Bugüne kadar 1.68 olduğu biliniyordu.. Genelkurmay Başkanlığı Atatürk’ün boyunu açıklayarak tartışmalara son noktayı koydu. Genelkurmay Başkanlığı Atatürk’ün boyunun bilinenin aksine 1.68 değil, 1.74 olduğunu açıkladı. Atatürk’ün boyu 1.74 i ken, kilosu 74-76 arası, ayak numarasının da 42 olduğu açıklandı. Siz babasının adının Ali Rıza, annesinin adının Zübeyde olduğunu kabul etmeye devam edin ve tabii Selanik’te doğduğunu da! Resmi tarih iddiasını

Atatürk un SEVGILISI Fikriye nin intihar etmediği, öldürüldüğü kanaati güçlendi.

Hayatı gizemlerle dolu Fikriye’nin intihar etmediği, öldürüldüğü kanaati güçlendi. Yazar Fatih Bayhan tarafından yapılan çalışmada Fikriye’nin aynı zamanda Atatürk’ün imam nikâhlı eşi olduğu ve ondan çocuk aldırdığı iddia ediliyor.  Zübeyde, Makbule, Latife, Fikriye, Sabiha, Ülkü… Atatürk’ün kadınları. Anne, abla, eş, sevgili, evlatlık... Mustafa Kemal’in etrafındaki kadınların her biri ayrı bir araştırma konusu aslında. Latife Hanım ile Atatürk’ün ilişkisi sıradan bir karı-koca münasebeti değildi elbet. Gazi’nin etrafındaki kadınların çoğu güçlüydü şüphesiz. Ama Fikriye’nin durumu farklıydı. Mahzun, acılı, âşık, ihtiraslı, bir o kadar da çocuktu Fikriye. Zaten acılarla örülü hayatı da bunu gösteriyor. Fikriye yitik bir kadındı. Çünkü Atatürk’ün hayatının belki de en gizli kalan parçasıydı.  Atatürk ile Fikriye’nin ilişkisi nasıldı? Fikriye Köşk’te sıradan bir kadın mı yoksa Mustafa Kemal’in kalbindeki en derin yara mıydı? Fikriye intihar mı etti? Atatürk, Fikriye’ye dinî nikâh