“CUMA” NEDEN MÜBAREK CUMAYI ANLAMAK
Bir hadisi şerifte şöye buyurulur:
"Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, Cuma günüdür. Âdem
(A.S.) Cuma günü yaratılmıştır, Cuma günü Cennete konmuştur, Cuma günü Cennetten çıkarılmıştır. Kıyâmet de ancak Cuma günü kopacaktır.
Cuma Namazını, mazareti olmayan ( yolculuk, hastalık, tehlike içinde bulunma…) ergenlik çağına gelmiş her erkek kılmakla yükümlüdür. Cuma Namazının farz olduğu husussunda ittifak vardır. Peki Cuma Namazı neden kadınlara farz değildir? Her Müslümana olduğu gibi kadınların da camiye gidip Cuma Namazı kılmalarında büyük faydalar vardır. Camilerin kadınlara ayrılan bölümünde, erkeklerin saflarının arkasında hutbeyi dinleyebilirler, namazlarını kılabilirler, gerektiğinde duygu ve düşüncelerini dile getirebilirler. Hz. Peygamber zamanında da kadınların Cuma Günü cemaate katıldıkları, namaz kıldıkları rivayet edilmektedir.
Kura’an-ı Kerim’in bir ayetinde Allah şöyle buyurmuştur:
"Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda Allah'ı anmaya koşun, alış-verişi bırakın; sizin için hayırlı olan budur; eğer bilirseniz. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin, Allah'ı çokça anın, umulur ki, felah bulursunuz." (Cum'a: 62/9-10).
Yeryüzüne dağılmak, Allah’tan rızık dilemek erkeğin görevleri arasında yer aldığından bazı düşüncelere gore “Cuma Namazı Kadınlara Farz Değildir” . Karşıt düşünceye göreyse “Allah-ü Teala inananları, iman edenleri Cuma namazına çağırmıştır. Ümmetin yarısı olan kadınları istisna etmek caiz değildir.”
Allah-ü Teala, iyi olan, güzel olan, faydalı olan herşeyin yapılmasının hayırlarını bildirmiş, kötü olan, çirkin olan herşeyi de yasaklamıştır. Cuma gününün yararları o kadar çoktur ki kadın veya erkek imanlı olan herkesin Allah’a en çok yönelmesi gereken gündür. Gidebiliyorsanız camide gidemiyorsanız evinizde, işyerinizde bulunduğunuz yer neresi olursa olsun Cuma Günleri ellerinizi açıp daha çok dua edin, dileyin. Bilin ki Peygamber (A.S.) Efendimiz Medineye hicret ettiklerinde, şehre girmeden Kub'a'da ilk mescidi inşa ettikten sonra cuma günü Salim bin Avf yurduna gelerek Rauna denilen vadide ilk cuma namazını kılmıştır. Mekkeden Medineye göç gibi büyük biro lay sırasında bile Cuma Namazı kılınıyorsa İslam Aleminin Cumasız olamayacağı bir gerçektir.
Yorumlar