Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi
AİHM |
Genelde, ilk sırayı uzun süredir hiçbir ülkeye bırakmayan Rusya’nın ardından ikinci sırada yer alan Türkiye, AİHM’nin 2013 verilerine göre beşinci sıraya geriledi.
AİHM istatistiklerin yansıyan bu gerileme Türkiye açısından bir ilk olma özelliği taşıması açısından oldukça önemli.
Bu rakamlar da Türkiye’yi, Rusya, İtalya, Ukrayna ve Sırbistan’ın ardından beşinci sıraya yerleştirdi.
AİHM’ye göre Türkiye’nin 2012’de 16900 olan başvuru sayısı 2013’te 10950’ye geriledi.
Başvuru sayısındaki bu belirgin düşüşün en önemli nedenleri arasında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının devreye sokulması ve yargılama süreçleriyle ilgili yasal düzenlemeler yer alıyor.
AİHM verilerine göre Türkiye 2013’te hakkında en çok karar açıklanan ikinci ülke oldu. Rusya hakkında 129 karar açıklayan AİHM, Türkiye için ise 124 karar açıkladı. 124 davanın 118’inde Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) en az bir maddesini ihlal ettiği belirlendi.
Açıklanan 124 kararda Türkiye için en çok ihlal kararı verilen AİHS maddelerini ise özgürlük ve güvenlik hakkı ile yargı süreçlerinin uzunluğuyla ilgili olanlar oluşturdu. Bu durum Türkiye’nin “ihlalleri” konusunda da bir transformasyona işaret ediyor. Daha önceki dönemlerde Türkiye için ağırlıklı olarak yaşam hakkı ile işkence ve kötü muameleyle ilgili maddeler öne çıkıyordu.
Dava başvurularının nüfusa oranına bakıldığında da bir “ilk” göze çarpıyor. Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülkeden yapılan başvurularda 10 bin kişiye 0.8 dava düşüyor. 2013’te Türkiye için bu oran ilk kez Avrupa ortalamasının altına düşerek 0.47 olarak belirlendi.
AİHM gündeminde 47 Avrupa ülkesi hakkında toplam 99900 dava başvurusu var.
Arsivimizde 1400 adet tarihi ve dini konularda paylasim var bu link ile ARSiV'E gidebilirsiniz |
Yorumlar