Türkiye, ABD ve İsrail'in, Esad'ın kimyasal silah kullandığı iddiaları doğrulandı. Le Monde muhabirleri, kimyasalların göz yaşartıcı gazla kamufle edilerek atıldığını kanıtladı
Fransız Le Monde gazetesi, Beşar Esad'a bağlı Suriye ordu birliklerinin muhaliflere karşı kimyasal silah kullandığını iddia etti. Muhaliflerle Esad yönetimine bağlı ordu birliklerini arasında yoğun çatışmaların yaşandığı Şam yakınlarındaki Cabar'da iki ay görev yapan Le Monde muhabirlerinin şahitliğine dayanan habere göre, muhaliflere karşı "kokusuz ve dumansız" diye tanımlanan ölümcül kimyasal bombalar kullanılıyor. Şam merkezi yakınlarında bulunan Cobar semtinde iki ay boyunca onlarca röportaj yapan Le Monde muhabiri Jean-Philippe Remy ve foto muhabir Laurent van der Stockt, ordu birliklerinin muhaliflerle yakın temasa girilen noktalarda küçük bombalara benzeyen zehirli kimyasal silahlar kullandığını öne sürdü. Remy'nin "Birçok ayaklanmada kullanılan göz yaşartıcı gazlardan çok daha etkili ve zehirli silahlar" ifadeleri kullandığı gaza maruz kalan foto muhabirinin 4 gün boyunca ciddi solunum ve görme sorunları yaşadığı belirtildi. Böylece kimyasallar göz yaşartıcı gazların içine karıştırılarak kamufle ediliyor.
ULUSLARARASI TEPKİ YOK
Le Monde'a konuşan Tahrir Al-Şam Tugayı operasyon sorumlusu Ömer Haydar'a göre "yere düşen bir kola kutusu" kadar ses çıkaran, kokusuz ve dumansız kimyasal gazlar; kısa sürede 500 metre çevredekilerin gözlerinde aşırı yanma, görme zorluğu, aşırı öksürük, solunum problemleri ve bayılmalara yol açıyor. Haberinde nisan ayı başında Esad güçlerinin ölümcül etkisi olmayan kimyasal silahları kullanmasına yeterli uluslararası tepki gelmediğini hatırlatan Jean-Philippe Remy, rejimin son iki haftadır ölümcül kimyasal bombalar kullanmaya başlandığını ifade ediyor. Günde ortalama 150 askerin tedavi için sığındığı bir hastanede çalışan doktor Hassan O. ise karşılaştıkları vakaların çoğunda hayati solunum bozuklukları olduğunu, kasların ve konuşma kabiliyetlerinin tamamen kaybedildiğini ve acil müdahale edilmeyen askerlerin hayatını kaybettiğini kaydetti. Geniş alanlarda değil, muhaliflerle çok yakın temasa geçilen kritik noktalarda başvurulduğu iddia edilen kimyasal gazları kullanan Suriyeli askerlerin özel koruyucu kıyafetler giydiğine dikkat çekilen haberde, muhaliflerin ise basit gaz maskeleri ya da ıslak kumaşlarla kendilerini korumaya çalıştıklarını ifade ediliyor. Haberde ayrıca, söz konusu gazların kimyasal olup olmadığının kesin olarak ortaya çıkması için gaza maruz kalanlardan alınan kan örneklerinin incelenmek için Suriye dışına yollandığı da belirtildi.
İŞTE KANITLAR
Le Monde gazetesine göre, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Türkiye'nin, Esad rejiminin kimyasal silah kullandığına dair kanıtların var olduğunu defalarca söylemelerinin ardından, söz konusu fotoğraf ve röportajlarla bu iddialar somut olarak kanıtlanmış oluyor. Birleşmiş Milletler 22 Mayıs'ta Suriye'de kimyasal silahların kullanıldığına dair bilgi aldıklarını açıklarken, ordu birlikleri ve muhalifler birbirlerini suçlamıştı. ABD Başkanı Barack Obama başta olmak üzere birçok ülke de, kimyasal silah kullanımını Suriye rejiminin aşmaması gereken bir 'kırmızı çizgi' olduğunu ifade etmişti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, haziran ayında Cenevre'de düzenlenecek Suriye konulu konferansın hazırlık çalışmaları için Fransız bakan Laurent Fabius'la dün Paris'te bir görüşme gerçekleştirdi.
KİMYASALDAN 1 ÖLÜM
Esad'a bağlı güçlerin başkent Şam'ın Haresta bölgesine attığı kimyasal gazdan etkilenen 1 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), kimyasal gaz kullanması sonucu 1 kişinin yaşamını yitirdiğini, 72 kişinin de boğulma tehlikesi geçirdiğini duyurdu.
Nerih ÇATIK / PARİS